Maart 2023

Tradities & Rituelen

Wanneer we een dierbare verliezen dan zoeken we een houvast. Houvast aan geloof, ook al zijn we dat niet persé, houvast aan tradities en de rituelen die daarmee gepaard gaan. Op het moment dat we zo'n verlies moeten verwerken, al dan niet onverwacht, gaan wij door een enorme schokgolf van emoties. Emoties die iedereen op een andere manier verwerkt. De ene werkt op automatische robot en de andere zit in zak en as. Voor iedereen die te maken krijgt met dergelijk verlies dient een manier te zoeken die voor hem of haar past om het proces te verwerken.

Lees meer »
Februari 2023

Een onverwachte reactie

Jouw buurvrouw is net haar partner verloren. Al heel hun leven waren ze samen en je hebt zelf ook niets anders gekend dan het gelukkige koppel veelal samen te zien. Het was een vertrouwd beeld in de straat en ook voor jou doet het vreemd dat dit beeld plots wegvalt. Je kent je buurvrouw van af en toe eens een babbeltje te doen of eens te wuiven als jullie beiden aan de deur stonden maar verder is jouw band niet dieper met haar dan dat. Zelf weet je niet goed hoe te reageren op het plots overlijden van je buurman en hoe jij nu met je buurvrouw dient om te gaan. Het is een gevoelig gesprek maar toch wil je jouw medeleven laten blijken en maak je de beslissing om jouw buurvrouw een hart onder de riem te steken.

Lees meer »

Het plots overlijden van mijn papa

De dood is een gegeven waar we allemaal als mens mee te maken krijgen. Als mens weten we dat leven en dood samenhangen en onvermijdelijk is. Daar zijn we ons ook zeer bewust van en toch heeft de ene er totaal geen angst voor terwijl de andere al in een hoekje kruipt bij de gedachte alleen al. Als jong meisje kwam ik al vroeg in aanraking met de dood en dat van een heel dierbaar persoon die ook heel dicht bij mij stond met name mijn eigen papa. Zijn dood kwam heel onverwachts maar heeft me gemaakt tot de vrouw die ik nu ben.

Lees meer »

Wat is rouw?

Rouwen, het loslaten van een betekenisvolle band zorgt voor een leemte (leegte) in jouw leven. Jouw levenssituatie verandert en afhankelijk van welke band je had met de overledene kan dit van een kleine tot grote verandering zijn. Als jouw partner plots komt te overlijden zal dit een andere weerslag hebben dan wanneer dit een (jong) kind is of een nonkel,... Hoewel de band zorgt voor een lange of korte rouw de fases in het proces zijn hetzelfde, je zal ze alleen anders doorlopen hetzij intenser.

Lees meer »

Waarom rouwen wij?

Als mens gaan wij verschillende relaties aan met andere mensen of dieren. Deze banden zorgen voor een binding tussen beide zielen waarbij de ene band sterker of diepgaander zal zijn dan de anderen. Deze binding/ hechting gaan wij aan omdat wij het vermogen te hebben om lief te hebben. Echter is er aan deze binding ook een keerzijde namelijk wanneer de binding verbroken word.

Lees meer »