Waarom rouwen wij?

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 18:51

Als mens gaan wij verschillende relaties aan met andere mensen of dieren. Deze banden zorgen voor een binding tussen beide zielen waarbij de ene band sterker of diepgaander zal zijn dan de anderen. Deze binding/ hechting gaan wij aan omdat wij het vermogen te hebben om lief te hebben. Echter is er aan deze binding ook een keerzijde namelijk wanneer de binding verbroken word.

 

Hoewel we rouwen in elke vorm kunnen waarnemen hetzij door een overlijden (waarbij deze term het meeste word gebruikt) maar ook wanneer wij verhuizen, met vrienden of familie breken, nieuwe job, kinderen die uit het huis gaan,... alles waarbij de band verbroken word kan er gerouwd worden want dit is een proces waarbij je dient los te laten en een nieuw leven tegemoet gaat.

 

Wanneer een dierbare komt te overlijden hebben wij als rouwende groot verdriet. Verdriet om het verlies van de persoon maar eigenlijk heb je verdriet om de (fysieke) binding die je kwijt bent met die persoon en hoe jouw leven verandert. Neem jouw tijd om dit verlies te accepteren. Heb geen haast of schaamte dat dit vele emoties met zich meebrengt. Als mens voelen we ons soms zelfs schuldig over dingen die we gezegd, gedaan of net niet gedaan hebben naar de overledene toe. Laat alles toe en voel waarom jij dit zo ervaart. Vragen stellen aan jezelf is steeds een must in een helingsproces zodat jij jezelf antwoorden verschaft want de waarheid zit steeds in jezelf.

 

Rouwen is een werkwoord en daar waar dit vroeger passief werd ondergaan is dit den dag van vandaag een actief proces waarbij je alle emoties mag voelen en ervaren. Dit zal ik in een ander artikel benaderen. Tot slot wil ik graag nog deze cirkel even ter sprake brengen, namelijk de cirkel van hechten waarmee iedereen in zijn leven te maken krijgt:

 

Je maakt contact met een persoon of dier waarna je je zal hechten en via versa. Helaas op een moment, kort of lang en door welke reden dan ook, zal je afscheid moeten nemen van deze persoon of dier waar je aan gehecht bent geraakt. Je gaat rouwen om deze binding, rouwen staat gelijk aan het aanvaarden dat deze persoon of dier niet meer in je leven is waardoor jij een nieuw pad zonder zal dienen te bewandelen. Wanneer je dit hebt geaccepteerd kan je ook je nieuwe leven aanvaarden en aanvaarden dat er in de plaats van de fysieke binding een energetische binding heeft plaats gevonden. Je gaat jullie relatie een plaats en betekenis kunnen geven en hierdoor ga je ook weer nieuwe mens op je pad krijgen waardoor de cirkel rond is maar tevens ook opnieuw herbegint ;-). 

 

Waar ik graag nogmaals op wil benadrukken: Neem je tijd om te rouwen, overhaast niets en luister naar je lichaam maar schakel ook op tijd hulp in als jij dit nodig acht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.