Wat is rouw?

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 08:05

Rouwen, het loslaten van een betekenisvolle band zorgt voor een leemte (leegte) in jouw leven. Jouw levenssituatie verandert en afhankelijk van welke band je had met de overledene kan dit van een kleine tot grote verandering zijn. Als jouw partner plots komt te overlijden zal dit een andere weerslag hebben dan wanneer dit een (jong) kind is of een nonkel,... Hoewel de band zorgt voor een lange of korte rouw de fases in het proces zijn hetzelfde, je zal ze alleen anders doorlopen hetzij intenser.

 

Rouwen is een actief proces daar waar dit voorheen vooral passief werd ondergaan. Het proces leert je om weer met jezelf in het reine te komen, je nieuwe levenssituatie te aanvaarden, de fysieke verbreking om te zetten naar een energetische verbinding zodat jij een nieuw start kan maken in je leven. Dit betekent niet dat jij de overledene loslaat, integendeel, de overledene zal altijd bij jou zijn. 

 

Iedereen ondergaat het rouwproces anders en op zijn of haar manier. Dit betekent dat je niet zomaar dient te oordelen wanneer jij iemand goedgeluimd door de straten ziet lopen terwijl die net een dierbare verloren is. Sommige mensen hebben niet geleerd om emoties te tonen. Je weet wel, mannen mochten vroeger niet huilen en nog de dag van vandaag zit in hun blauwdruk al komt hier steeds meer verandering in maar een groot deel heeft het hier nog steeds moeilijk mee. Ook vrouwen kunnen hun emoties soms verbergen. Het betekent dus niet dat iemand zich oo effectief goed voelt omdat je dit ziet. Schijn bedriegt.

 

Toch is het belangrijk om het rouwproces te ondergaan en je gevoelens niet te onderdrukken. Het proces onder ga je alvoelend, aldenkend, handelend en pratend uiteraard ook. Alle gevoelens die jij ervaart zijn belangrijk want hiermee laat jij je ziel praten en vind je antwoorden die je anders niet zou krijgen. Gevoelens zoals gemis, woede of wanhoop hebben als functie om jouw hart te luchten, krop ze niet op. Ze geven je tevens een bepaalde vorm aan het heroriënteren van je nieuwe leven. Je zoektocht naar waarden, nieuwe toekomst en gevoelens van dankbaarheid. Rouwen geeft het verlorene een plek in onze identiteit want door een ingrijpend verlies beginnen we zelf ook meer stil te staan naar de waarden van het leven en gaan we kleine dingen meer appreciëren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.