Liefde in tijden van ontkenning

Gepubliceerd op 10 april 2023 om 09:20

Liefde, het mooiste wat er bestaat maar ook het pijnlijkste. Liefde maakt van ons een ander mens, we fleuren op, we zien alles door een roze bril maar de keerzijde van liefde is de hechting die we hiermee aangaan naar de ander. Door liefde raken we verslaafd aan de ander persoon en zonder die persoon kunnen we niet meer leven, onze wereld zou als het ware instorten. Waarom? Omdat we afhankelijk geworden zijn van de liefde van hem of haar. We kunnen niet zonder deze liefde functioneren waardoor, als er een einde aan komt, je in een diep dal terecht kan komen. Liefdesverdriet, de keerzijde van liefde. Het is daarom steeds belangrijk wanneer je iemand graag ziet je niet afhankelijk wordt van zijn haar liefde. Leer te functioneren ook zonder deze liefde. We hebben als mens geen binding nodig maar VERbinding. Het is de verbinding die ons onafhankelijk maakt van anderen daar waar binding zorgt voor de afhankelijkheid. Leer de verbinding met jezelf aan te gaan om nadien de verbinding met anderen te delen. Naast de afhankelijkheid in liefde hebben we ook mensen die liefde voelen voor iemand maar deze ten alle tijden ontkennen met alle mogelijke valkuilen.

 

We kunnen iemand heel graag zien, te graag zelfs, dat we angst hebben van deze liefde. Het is een liefde dat we niet kennen en hierdoor niet begrijpen. Ze gaat tegen alle verwachtingen in en diep vanbinnen weten we dat dit de juiste liefde is, de juiste weg, maar tevens zijn we afhankelijk geworden van de liefde die we altijd al gekend hebben waardoor we steeds in toxische relaties terecht komen. We settelen voor minder omdat we vinden dat we deze liefde verdienen. We gaan de ware liefde ontkennen door angst, door afhankelijkheid van minder en nog zoveel meer.

 

In beide situaties is het niet makkelijk want we maken ons in beide situaties afhankelijk van anderen en alleen functioneren is niet makkelijk. Daar waar we op een bepaald moment ons pad alleen zouden moeten verzetten willen we zo snel mogelijk een ander persoon in ons leven om die leegte op te vullen want we zijn afhankelijk van anderen. Zie j die persoon daarom graag? Dat kan maar hoeft niet. Je kan je namelijk evengoed samen zetten met iemand om die leegte op te vullen, je denkt die persoon graag te zijn maar diep vanbinnen weet je beter. De andere mogelijkheid is dat je die persoon wel degelijk graag ziet maar je weet diep vanbinnen dat je eerder samen bent om de leegte op te vullen tot je ergens weer voldaan bent, weggaat en opnieuw een ander slachtoffer vind. Tevens dit gegeven blijf je toch nog steeds contact zoeken met de persoon waar je die diepe liefde voor ervaart. Waarom? 

 

Liefde die in geen van beide gevallen jou baat zal geven, die een verrijking zal zijn aan je leven. Nu, iedereen heeft zijn pad, zijn lessen te leren en ook dit is een les naar onafhankelijkheid. Onafhankelijk zijn van anderen en leren dat je meer waard bent dan wat je gekend hebt in je leven. Leren om te voelen, bewust te worden van je acties, bewust te worden van je eigen gevoel, jouw intuïtie. Soms zijn dit zware levenslessen maar ze zijn de moeite wel waard als je leert luisteren naar het universum en wat er op je pad komt. 

 

 

Liefde kan mooi zijn, maar liefde kan hard zijn, hoewel jij de enige bent die dit voor jezelf kan uitmaken. Betekent dit dat je niet mag rouwen als een relatie ten einde loopt? Betekent dit dat je de lessen naar onafhankelijk niet moet aangaan? Maak dat voor jezelf even uit. Uiteraard mag je rouwen als een relatie voorbij is maar wat zeer belangrijk is, is dat je er niet blijft inhangen, laat je emoties zien en baan jezelf een weg door jouw emoties heen. Ga geen relatie aan om de leegte die je voelt op te vullen want dan ben je niet eerlijk tegen jezelf maar vooral ook niet tegen de andere persoon want eerlijkheid is het belangrijkste wat er bestaat in relaties naar anderen. Ga een relatie aan om elkaar aan te vullen, niet om elkaar op te vullen. Elke relaties die je aangaat zonder aanvulling is een relatie die eigenlijk geen meerwaarde heeft tenzij er lessen uit te leren vallen. Als deze lessen gedaan zijn is het nodig om deze relatie ook definitief vaarwel te zeggen. 

 

Relaties zonder meerwaarde zullen jou niet doen groeien wanneer de taak erop zit. Ga elk je eigen pad en komen jullie elkaar ooit weer tegen dan is het aan jou om te zien of jezelf gegroeid bent en de ander persoon. Is dat zo? Dan kan je misschien jullie pad samen verder zetten maar indien geen van beiden of één van beiden gegroeid is zal de andere jou geen meerwaarde bieden.

 

Leer om onafhankelijk te zijn van anderen hun gevoelens, emoties, gedachten liefde. Baan jezelf een weg door het leven en leer om alleen te durven zijn niet tegenstaande mensen die je pad kruisen te omarmen. Liefde in tijden van ontkenning is zwaar want zolang je de liefde niet erkent in jezelf maar ook naar de ander toe zal dit een zwaarte zijn dat je je hele leven zal meenemen. Laat angst en afhankelijkheid jouw geluk niet verstoren. Stap uit je comfortzone en laat jezelf zien. Pas dan zal je het geluk kunnen omarmen. Vergeet niet dat elke relaties ups & downs kent, ook jou ware liefde. Liefde is een werkwoord waarbij je aan jezelf, jouw partner aan zichzelf en aan jullie relatie samen gewerkt dient te worden, elke dag opnieuw maar wanneer je een partner hebt die jou graag ziet en jij hem of haar dan kun je de hele wereld aan. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.