Filosoof Plato

Gepubliceerd op 25 maart 2023 om 10:43

Plato, een Grieks filosoof met een speciale opvatting wat betreft de mens en de liefde. Op aarde zijn we allemaal op zoek naar genegenheid en liefde, de ultieme wederhelft waarmee we ons leven kunnen slijten, waarmee we oud worden. Het doet me eigenlijk ook denken aan Tweelingzielen althans daar is het net een tikkeltje anders maar het resoneert wel.


Volgens Plato was de mens vroeger bolvormig met 4 armen en benen, 2 gezichten. Ons hoofd stond ook andersom wat wil zeggen dat ons hoofd eigenlijk nu op de achterkant staat. Je had 3 soorten mensen hetzij man/ man, vrouw/ vrouw en man/ vrouw. Toen de mens te krachtig werd en de Goden zich bedreigt voelden heeft Zeus, vader van Herculus, de bolmens in 2 gesplitst. Zeus gaf Apollo de opdracht om het hoofd om te draaien en de huid van, nu de rug, naar achteren te trekken die nu je buik vormt. Jouw navel is eigenlijk een  van herinnering aan het verleden. Een herinnering aan de wond die de scheiding veroorzaakte. De geslachtsdelen werden tevens ook mee aan de nieuwe voorkant aangebracht.

 

Hierdoor zijn wij steeds op zoek naar de liefde want we voelen ons niet compleet. Het lijkt wel een beetje op het tweelingzielenverhaal. Op zoek naar je wederhelft en uiteraard heeft iedereen deze helft hier op aarde lopen. Soms stel ik me de vraag waarom wij als wezen eigenlijk kunnen liefhebben? Wat maakt ons dat wij deze emoties ervaren en op zoek zijn naar meer dan enkel voortplanting? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk natuurlijk en alles hangt af van je eigen interpretatie. Zijn wij een creatie van de Goden, van het Universum die ons deze emoties hebben meegegeven en zien hoe wij er als spiritueel wezen mee omgaan? 

 

Tja, wie zal het zeggen, uiteindelijk is de waarheid hetgeen wat voor jou rust geeft en waarmee jij je als ziel resoneert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.