Burn - out vs depressie

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 08:57

Vroeger bestond burn -out niet alles was gewoon een depressie. Maar momenteel is burn -out de ziekte van de eeuw en hoor je overal wel iemand die met deze ziekte te maken krijgt. Maar was is het nu precies? Wel, het woord zegt het zelf, burn out, uitgebrand of eerder opgebrand ;-) Jouw lichaam wilt niet meer mee. Mentaal wil je wel maar het lukt fysiek niet meer. Na een tijdje gaat die vermoeidheid zich niet enkel in jouw lichaam manifesteren maar ook mentaal want mentaal raak je op een moment ook eens uitgeput. Uitgeput door? Tja, door stress, teveel prikkels, teveel problemen, teveel werk, teveel focus op doelen, te sportief, je naaste dat overleden is... Het kan zoveel zijn. Het is eigenlijk een combinatie van alles. 

 

Paar dagen terug had ik met een vriend hierover een gesprek. Ook hij heeft zowat dezelfde symptomen als ik sinds enige tijd. Het lichaam wil niet mee doch vertelde hij me dat de dokter zei als zijn therapeut dat ie in een depressie zit. Terwijl ik eerder het ook op een burn - out afwees. Ze vertelde hem dat een burn - out enkel met werk te maken heeft en dan tja, dan,... gaan mijn stekels rechtstaan. Ben ik dan een betweter denk ik dan? Neen, maar het is kortzichtig om te denken dat een burn - out enkel en alleen door het werk komt. Wat wel zo is, is dat doordat vele mensen meer en meer dienen te presteren en de werkdruk hoger ligt dan voorheen er meer mensen in burn - out geraken waardoor we de ziekte enkel daarop labelen maar niets is minder waar. Dat zou betekenen dat mensen die niet werken nooit een burn out zouden kunnen krijgen. Beetje kort door de bocht denk ik dan...

 

Burn - out is combinatie van alles. Het werk maar ook jouw dagdagelijkse leven waardoor je lichaam gewoon vermoeid geraakt. Als die burn - out lang blijft duren kan je inderdaad in een depressie geraken of hoorvoor je depressief voelen. Maar tussen je depressief voelen en een depressie hebben is ook weer een verschil. 

 

Depressief zijn/ voelen heeft veelal te maken met jouw gedachten. Gedachten over het leven, gedachten over jezelf. Je neerslachtig voelen. Jezelf afvragen wat je hier doet? Wat je waard bent? Wat is het leven waard? Zoveel mogelijk sombere gedachten die uiteraard zeer extreem kunnen zijn. Tot op een moment dat je zelf geen levenslust meer hebt of niets meer leuk vind. doch heb je dat ergens in een burn - out ook doch zit je daarom niet in een depressie maar voel je je depressief door die burn - out want je wilt wel maar het lukt niet dus zit je in een vicieuze cirkel en raak je mentaal uitgeput en komen de sombere gedachten op. 

 

Kan je van beiden afgeraken? Ja, ik ben daar wel van overtuigd doch kan het ook chronisch worden want chronisch depressief zijn kan regelmatig terugkomen met ups en downs. Ik heb mensen in mijn omgeving die dit hebben net als iedereen wel eens periodes heeft dat ie zich down voelt. Denk maar aan de winter en zomerperiode of feestdagen etc.

 

Burn - out is voor mij ook een transformatie proces als ik het bekijk van mijn spiritueel standpunt. Het leert je om afstand te nemen van triggers; Het leert je anders om te gaan met je gedachten, met jezelf, met stress. Je moet dingen loslaten want je lichaam dient te rusten. Aan jezelf denken is een must zodat je leert om niet over je grenzen telkens heen te gaan. Opnieuw leren jezelf zijn, opnieuw leren grenzen te stellen etc. Nieuwe gedachten en perspectieven gaan zich vormen. Nieuwe keuzes ga je maken en misschien ga je voor een nieuwe job, misschien maak je een reis al dan niet fysiek, misschien kom je nadien een nieuwe liefde tegen,... Wat sowieso vaststaat na een burn - out ben jij niet meer de persoon die je was. je bent iemand anders of op weg naar de nieuwe jij.  Je leert veel over jezelf wat je kan, wat je waart bent en waar je talenten liggen.

 

Is depressie dan ook een transformatieproces? Ergens wel maar toch bekijk ik dit anders. De gedachten zijn hierbij een grote schakel. Bij een depressie kan je je wel moe voelen maar toch is het anders dan een burn - out. Lichamelijk kan je mee maar je gedachten zijn somber en dus het omgekeerde van de burn - out waar je mee wilt maar niet kan Door je lichaam. Wanneer je leert om positief te denken ipv negatief dan leer jezelf met je eigen schaduwkant om te gaan en leer je die depressie te omarmen. je hebt mensen die heel hun leven depressief zijn en in niets iets positief zien maar gewoon hun eigen leventje leiden en dat kan best. Een depressie kan je wel uit geraken maar ook hier is het heel belangrijk om je grenzen te leren stellen en te leren om jouw sombere gedachten om te zetten in positiviteit. Zoeken naar zaken die jou het gevoel geven van een meerwaarde te zijn en jouw leven hier zeker toe doet. Althans denk ik dat een depressie veel langer kan duren dan een burn - out en veel dieper kan gaan dan een burn - out. Zo diep dat je eigenlijk hier niet meer op aarde wilt zijn. 

 

Bij beiden schuilt het gevaar wel dat wanneer we terug in het oude patroon vallen we ook weer in de burn - out of depressie vallen. Waakzaam dient men in beide gevallen dus zeker te zijn.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.