Waarom hebben wij angst voor verandering?

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 09:27

Wat is verandering en waarom hebben wij als mens zo'n angst hiervoor? Verandering maken we heel ons leven door want hoe klein ook je leven zal er vandaag en over een jaar nooit hetzelfde uitzien. Maar kleine veranderingen hebben we meestal niet zo'n groot probleem maar, pas als het echt levens grote veranderingen zijn dan pas komt het angstzweet ons tegemoet.

 

Bij verandering moeten we het bekende achterlaten, je dient een bepaalde controle los te laten, durven je grenzen te verleggen en jezelf tegen te komen. Verandering laat ons als mens groeien, het betekent dat jij of je leven sowieso veranderd en dat geeft een bepaalde angst met zich mee. Dat is ergens normaal want je weet wat je hebt maar niet wat je zal krijgen.

 

Maar verandering is niet enkel een einde van iets bestaand, het is een nieuw begin van iets anders dat naar je toekomt. Soms heb je verandering zelf in de hand als je zegt dat je een ander leven wilt uitbouwen, ergens anders gaan wonen, werken, nieuwe relatie,... En lokaal heb je dat in de hand ook dat kan nog wel beangstigend werken maar je hebt ergens deels nog wel een bepaalde controle toch weet je niet als jij keuzes maakt of ze goed zijn. Neem nu mezelf... ik maakte de keuze om te reizen en omdat ik geen verlof kreeg was ik verplicht ontslag te nemen. Wat zal er nadien komen? Geen idee. Heb ik de goede keuze gemaakt, geen idee. Deels natuurlijk wel want het is een levenservaring op zichzelf maar erna weet ik niet wat komt. De keuze heb ikzelf in de had gehad maar de verandering voor mezelf was nodig.

 

Soms heb je veranderingen totaal niet in de hand. Ze gebeuren soms boem, baf zonder dat je het ziet aankomen, voelt aankomen en of dat jet het zelf wel wilt! Neem nu dat jouw partner beslist van de ene op de andere moment jullie relatie en jij dat eigenlijk niet wil, jouw huis brand af, je verliest je job,... dat zijn allemaal zaken die een hele grote impact kunnen hebben waar je totaal geen invloed of controle op had.

Ook al is elke verandering op zichzelf moeilijk, het is tevens de start van een nieuw begin waar je jezelf tegenkomt en dingen zal doen dat jij nooit dacht voor mogelijk te houden

 

Angst wordt ons ingeprent van jongsaf aan. Je kent het wel, braaf zijn of je krijgt geen geschenken van de Sint. Braaf zijn want anders ga je naar de hel,... Tja, als kind werd het ons ingeprent dat we braaf de regeltjes moesten volgen of er zou iets ergs gebeuren.

De Sint schreef alles op in zijn grote boek en als jij het hele jaar braaf was geweest kreeg je iets met Sinterklaas of met Kerstmis. Het waren zaken die ons werden ingeprent om ons in het gareel te houden zodanig dat we niets mispeuterden. Natuurlijk, mispeuteren doen we als kind altijd wel eens hé. Wie heeft er niet eens belletje trek gedaan? (Als ik erbij nadenk, ikke,...) Ach ja,, kleine dingen, waarom niet hé?

Maar uiteindelijk bleef deze angst ook ingepraat worden als we groter werden en zelfs tot op volwassen leeftijd. Je moest leven zoals God het had voorzien want anders zij Hij je veroordelen en kwam je in de hel terecht ipv in de hemel. Als vrouw zijnde moest je nog meer in het gareel gehouden worden en de man,... Tja, sommige zagen dit minder nauw voor hun. Als je erbij stilstaat eigenlijk best kleindenken allemaal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.