Burn-out: Wanneer het genoeg is

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 11:45

Jij weet wel beter, jij voelt je lichaam, je voelt je geest, je hoort je gedachten tegen je schreeuwen. Iedereen verteld je maar dat je moet door doen en dat je niet bij de pakken mag blijven zitten. Burn-out? Komaan! Werken moet je doen! Anders ben je lui, je profiteert, je bent een lamzak, een nietsnut, dat kan je wel maar werken kan je niet,...

Het zijn maar enkele van de vele commentaren dat je zal krijgen wanneer jij ervoor durft uit te komen. Maar wist je dat als je er zelf niet voor uit komt jouw lichaam op een dag wel eens zal zeggen: GENOEG? Die dag komt er ongetwijfeld, willen of niet.

Maar wat te doen bij een burn-out? Een burn-out, opgebrand zoals het woord het ook zegt is het moe zijn van je lichaam, geen energie meer hebben, geen zin meer hebben, overprikkeld geraken door het kleinste ding, niets meer willen doen, aankleden of opstaan is er zelfs teveel aan.

Er kunnen vele oorzaken zijn voor een burn-out en afhankelijk wat bij jou die oorzaak is zal je op een gegeven moment die oorzaal moeten aanpakken. Bij de pakken blijven zitten is net hetzelfde als op één tegel blijven staan en daar binnen 6 maanden nog staan en niet vooruit gaan.

Ok, voor elk is er een moment. Ja, ik zeg als coach dat er een juist moment bestaat. Waarom? Wel jij creëert dat moment zelf want op dat moment ben jij er WEL klaar voor om stappen te ondernemen. Soms is men gewoon nog niet genoeg gegroeid of bewust om stappen te ondernemen of ze te kunnen ondernemen. Vanaf het moment dat jij er wel klaar voor bent zal je zelf het juiste moment gaan creëren, dus ja, het bestaat wel.

Wat ik vooral heel belangrijk vind om jezelf tot rust te laten komen, is ook effectief rusten. Je zal veel horen dat je je aan een strikt schema dient te houden en vooral niet tot 12u in je nest blijven liggen. Wat zeg ik? Net het omgekeerde. Blijf tot 12u in je nest liggen, kijk een hele dag tv als je daar nood aan hebt.

Laat je lichaam RUSTEN! Neem afstand, trek die stekker uit. Pas wanneer jij gaat rusten en even NIETS gaat doen kan jij je lichaam laten rusten, kan jij je geest laten rusten. Want het is op het moment dat je slaapt dat alles kan rusten en ook zal rusten. Zolang je bezig blijft kan er niets rusten, ook al doe je het kalmer aan.

Wanneer je voldoende bent uitgerust, want het is uiteraard niet de bedoeling dat je dit heel je leven zo gaat volhouden, dan kan je weer een stap verder zetten. Zoek afleiding, dingen die je anders nooit zou doen. Ga eens weg.

ik vind het zeer belangrijk als je in deze fase bent dat je kijkt om dingen te veranderen in je leven. Wat wil je veranderen? Wat mag over een andere boeg gegooid worden? Ga uit jouw gekende omgeving WEG. GA! Zodat jij helemaal op jezelf tot rust kan komen en ontkoppelen van je huidige leven. Pas als je helemaal kan ontkoppelen van je huidige leven en de mensen rondom jou kan je weer een stap verder naar je innerlijke rust gaan zoeken.

Ga op retreat, ga naar het buitenland, ga naar zee, ga naar de Ardennen maar, wel maar, doe dat niet voor één dag of enkele dagen of een week. Doe dat voor een ruime tijd zodat je ook de tijd neemt om te ontkoppelen want dat gebeurd niet op één, twee, drie.

Ja, je hebt verantwoordelijkheden hoor ik je vertellen, maar die zullen er nog zijn als je terug bent ook hoor. Je kan die verantwoordelijkheden niet meer aan zoals je dat in het begin deed. Jij hebt nu even tijd nodig voor jezelf. Een onstabiele basis zakt op een gegeven moment in en dan? Dan blijven die verantwoordelijkheden er ook nog en jij ligt ergens in bed, in het ziekenhuis,... omdat het helemaal niet meer gaat.

 

Ik heb mijn eigen methode om jou hierbij te helpen en niet zoals de klassieke methode die de maatschappij van ons verlangt dat we volgen.

Liefs,

Jessica

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.