Wat te doen bij een burn-out?

Gepubliceerd op 4 september 2023 om 10:41

Een burn - out, de ziekte van de eeuw, maar wat is het nu eigenlijk? Door wat komt en wat kan je doen om eruit te geraken? Het moment dat je lichaam staakt en zegt stop, luister je er dan ook naar of blijf je doordoen tot de dag dat? Zelf al heb je een burn - out die stilaan aan het sluimeren is blijven velen van ons gewoon door doen. Neen, een burn - out is geen verzinsel en neen het maakt je niet zwak. Een lichaam kan veel verdragen maar ook jouw lichaam heeft zijn grenzen. Doordat er veel meer stress in de maatschappij is en de maatschappij in sneltempo veranderd en steeds meer van ons verwacht kan jouw lichaam gewoon op een moment de stress niet aan. Is een burn - out enkel als je stress ervaart op het werk? Neen, een burn - out is een mix van vanalles. Niet enkel werkgerelateerd. Tijdens je burn - out kan je ook in een depressie belanden al is dat niet persé nodig maar meestal is dit wel het geval.

Het niet meer aankunnen van structuur, stress, gevecht tegen de tijd etc en als je dan naar een psycholoog, coach of therapeut gaat om je hart te luchten, wat op zich een heel goed gegeven is krijg je van hun meestal een strak schema mee. Want hé, blijven liggen tot de middag, dat gaan we niet doen. Op tijd opstaan, niet voor de tv blijven hangen een ganse dag en volgen wat er staat op dat schema. Dat is wat de coach tegen mij vertelde toen ik op kennismaking gesprek ging... Maak geen drastische beslissingen want daar ben je nu niet in staat voor, kreeg ik nog te horen. 

 

Hmm, Maar was het nu net niet dat een strak schema mij in deze toestand liet belanden? Het feit dat mijn lichaam op was? Dat mijn lichaam nood had aan rust, slaap en gewoon een tijdje niets doen? Het was net het gevecht tegen de tijd dat mij in deze energie deed belanden en net nu ik even naar mijn lichaam luister, hoe moeilijk dit voor mij was, moet ik weer doen wat ik eigenlijk hiervoor deed. Neen, dit was het niet voor mij. Dit was voor mijn gevoel geen goed plan. Ja, ik ben eigenlijk volledig zelf uit mijn burn - out gestapt zonder een coach, zonder een therapeut. Misschien wel een beetje mijn eigen coach geweest, maar ik deed wat ik vanbinnen voelde, wat ik wist dat ik moest doen!

 

Wanneer je in die burn - out bent is het belangrijk te aanvaarden dat je die stekker er wel eens mag uittrekken! Dat daar niets mis mee is. Op zich is het niet de bedoeling dat je die maanden aan een stuk gaat doen, maar doe dit zeker de eerste weken zodat jij weer op adem kan komen. De structuur loslaat. Net hetgeen je stress geeft, laat dat zoveel mogelijk los. Het zal er na je burn - out ook nog zijn hoor, misschien niet meer in die mate maar vele zaken die ons stress geven blijven bestaan, het is enkel hoe wij ermee omgaan dat onze stresslevel kan doen dalen. De maatschappij wilt niet dat wij die stekker uittrekken en in bepaalde woorden kreeg ik dat ook te horen van de coach. Toch is het op dat moment nodig! Luister naar je innerlijke zelve en stap uit jouw routine.

 

Soms is net uit die routine stappen het beste wat je kan doen ipv een strak schema, wat anders dan anders weliswaar, op te stellen en dat te volgen want dan veranderd er niets. Je moet eigenlijk hetgeen jouw kortsluiting geeft weglaten, even de gedachten verzetten en gewoon alles laten voor wat het is. Het leven gaat ook door hoor ;-). Laat geest en lichaam tot rust komen en zoek andere oorden op. Een burn - out is tevens een moment van bezinning, verandering zowel lichamelijk als geestelijk en eigenlijk je hele leven dat op zijn kop zal staan. Nadat je uit die burn - out bent gekomen zal niets nog hetzelfde zijn. Je zal voor jezelf veel dingen veranderen, je omgeving zal merken dat je veranderd bent en mensen die niet meer tot je nieuwe energie behoren zullen stilaan wegebben. Misschien ook wel een verandering van interieur? Ik althans wel... Eindelijk na zoveel tijd, heb ik de knoop doorgehakt. Ik wil mezelf goed voelen daar horen bepaalde zaken nu eenmaal bij. Een huis is geen thuis zolang je je er niet comfortabel bij voelt.

 

Je wordt bewuster, je voelt meer, je handelt meer vanuit je gevoel en dat is net hetgeen dat je mag ontwikkelen. Handelen vanuit gevoel, vanuit liefde, vanuit balans. We leven maar éénmaal en op welke leeftijd dat je de burn - out meemaakt is van geen belang, het is jouw moment om die grote ommezwaai te maken waar je eigenlijk diep vanbinnen al jaren naar hunkert maar nooit durfde te zetten. 

 

Vele triggers en trauma's zullen naar boven komen en laat ze gewoon toe. Het is moment om deze ook te helen, anders te bekijken en te leren. Nadien kan je ze loslaten. Een manier om leren om te gaan met emoties want wij als mens hebben, afhankelijk van onze opvoeding, niet altijd even makkelijk met emoties. Wij worden kwaad zonder dat het misschien hoeft. We worden kwaad omdat er diep vanbinnen iets getriggerd werd en dat in feit losstaat van de situatie die je heeft kwaad gemaakt. 

 

Je kan niet op een bestaand iets blijven bouwen als de basis niet stevig is. Daarom is de bedoeling van de burn - out om je laag per laag af te pellen tot er eigenlijk niets meer staand houd. Wanneer je dat beseft kan je stilaan laag per laag weer gaan opbouwen maar omdat je bewustzijn veranderd is zal je meer handelen vanuit een stevige basis en zullen je lagen ook steviger gegrond staan dan ze voorheen waren met als resultaat dat deze basis stevig genoeg is om verder op te bouwen naar je toekomst.

 

Je leert je zwakke punten kennen, wordt met jezelf geconfronteerd en wees gerust dit is geen makkelijke opgave. Het is een beeld dat je van jezelf niet wilt zien want dat ben jij niet en in het diepste van je burn - out ben je niet meer de persoon die je eigenlijk voorheen was. Echter het voordeel is wel, als je dat inziet en er uitaard naar handelt, zal je ook niet meer na je burn - out de persoon zijn die je voor en tijdens was. Je bent een geheel nieuw persoon. 

 

Heb je hulp nodig bij jouw situatie? Dan help ik je graag verder in alle liefde. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.