De helende werking van muziek

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 21:06

Die positieve vibe wanneer je de radio wat luider zet, voel jij dit ook? Je gaat automatisch mee op het ritme van het liedje. Plots voel jij je stukken beter. Muziek bestaat al eeuwen en door de eeuwen heen heeft muziek ook een plaats in onze samenleving veroverd. Overal waar je gaat staat er wel muziek op. Hetzij in de supermarkt, hetzij op café of gewoon een muzikant in de kleine straatjes van het centrum. Naast muziek dat de mens maakt kan je ook genieten van muziek die de natuur met zich meebrengt. Bij het opkomen van de zon beginnen de vogels te fluiten, de krekels te krekelen, bijen te zoemen. Heerlijk is dat op een vroege lenteochtend. Het geeft een extra boost aan je dag.

Waarom heeft muziek deze positieve werking op ons?

 

In muziek kan men zijn gevoelens uiten. Luister aandachtig naar de tekst van jouw favoriete nummer. Doordat het met je resoneert kan je even wegvluchten van de realiteit. Je hoeft niet na te denken en kan zaken loslaten. Het doet ons goed om die gedachten even te laten rusten. Het ritme van de muziek wordt door je hele lichaam opgenomen. Muziek heeft een hoge trilling, jouw lichaam resoneert hier automatisch in mee en verhoogt zijn trilling. 

Na enkele liedjes te horen voel je je toch als herboren? Je hebt weer genoeg energie opgedaan om jouw dagdagelijkse bezigheden weer verder te zetten. 

 

Maar wat met een liedje dat andere emoties naar boven haalt? Liefdesverdriet of het simpelweg missen van een dierbaar persoon? Ook daar helpt het luisteren van muziek die emoties te verwerken. Wanneer je luistert naar een liedje dat een minder leuk moment naar boven haalt, ga jij alle emoties en gevoelens loslaten. Laat die traantjes maar vloeien zodat alles mag aangekeken worden om nadien los te laten. Dat doet toch deugd niet? Je laat het beter los, dan dat je het opkropt. Kwetsbaar opstellen is je kracht! Niet je zwakheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.